Moestuinieren

Er is op dit moment geen nieuwe workshop gepland!

In 3 simpele stappen je eigen moestuin beginnen

 

 

Snel aan de slag gaan met een productieve moestuin kan heel eenvoudig en op bijna alle plaatsen met een Makkelijke Moestuin! MM-tuinieren doe je in een bak. Kant en klare bakken zijn op diverse plaatsen te koop, maar je kan ze ook zelf maken. Wij hebben gekozen om ze zelf te maken, en zijn daarbij creatief geweest... Onze moestuin in Eersel in 2020 besloeg een totaal oppervlak van (bakken en potten samen): 3 vierkante meter. Dat was destijds zo’n beetje alle ruimte die we ter plekke beschikbaar hadden.

Over de periode van april tot en met september 2020 heeft onze Makkelijke Moestuin 38 kilo (!) groenten opgeleverd. Het was heel weinig werk en supergaaf om te doen. Het meeste werk was het oogsten, maar dat is ook meteen het leukste werk. Let op: de oppervlakte van je tuin vertelt je niet per definitie hoeveel je kan oogsten. Het is niet omdat je een grote moestuin hebt dat je automatisch veel zal oogsten. Aandacht geven is ontzettend belangrijk. Hoe meer aandacht je aan je moestuin besteedt hoe meer productie je er uithaalt.

Voedsel produceren in tuinen is meer dan een hobby of tijdverdrijf. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening. Wanneer we ons bewegen van een consument (van het systeem) naar een producent (van voedsel) kunnen we zelf besluiten nemen betreffende ons voedsel. Het is een belangrijke schakel om de regie van ons leven weer in eigen handen te krijgen. Als 10% van de mensen met een tuin aan de moestuin gaan, dus ook met een Makkelijke Moestuin, dan is er genoeg voor iedereen.

 

Deze workshop bij Jacqueline en Michel thuis in Borkel (gemeente Valkenswaard) is bedoeld voor mensen die eenvoudig en snel aan de slag willen met een moestuin, maar hiermee geen of weinig ervaring hebben. De informatie die we verstrekken is gebaseerd op onze eigen ervaring met de MM-methode en moestuinieren. We ontvangen mensen thuis om mensen te kunnen laten zien wat en hoe het kan. De maximale groepsgrootte is daarom 6 personen. We verstrekken praktische informatie en tips en denken mee om oplossingen te bedenken voor eventuele uitdagingen (zoals beperkte tijd en/of ruimte, beperkt budget etc.). De duur van de workshop is zo’n 2,5 uur en een kopje koffie of thee met wat lekkers is hierbij inbegrepen.

De workshop start om 14.00 uur en vanaf 13:45 uur ben je van harte welkom. De workshop zal worden geleid door Jacqueline. Kosten zijn hier niet aan verbonden, maar een donatie (in zilver of crypto of contant ter waarde van bv. EUR 25 p/p) wordt zeer op prijs gesteld.

Er is op dit moment geen nieuwe workshop gepland, maar je kunt je hieronder melden als je geinteresseerd bent in een toekomstige workshop.

Geinteresseerd in Workshop Moestuinieren: