Wat je vast nog niet weet over lokaal geld

Veel mensen kopen hun spullen online bij grote webwinkels.Lokale bedrijven voeren zo een ongelijke strijd tegen grote internationale bedrijven die  vaak schaalvoordeel en een gunstig internationaal belastingklimaat hebben. Het resultaat is leegstand en minder bedrijvigheid in de regio. Hoe dit op te lossen? 

Wist je dat als geld nu een regio binnenkomt, dit hooguit 1 of 2 lokale transacties verzorgt en vervolgens alweer de gemeenschap verlaat? Dit is nu waarbij lokaal geld kan helpen. Door te zorgen dat een lokaal geld bijvoorbeeld pas na een half jaar weer terug omgewisseld kan worden naar Euro’s, wordt er voor gezorgd dat gedurende die tijd het geld in de lokale economie blijft circuleren.

 

Ook kan het aantrekkelijker gemaakt worden om het lokale geld weer snel uit te geven, bijvoorbeeld door er geen rente op uit te keren.

 

Door deze 2 eigenschappen circuleert het geld sneller en een groter aantal keren in de lokale economie. De ervaring bij bestaande lokaal geldsystemen is dat geld wel vier keer wordt verdient en weer uitgegeven, voordat het de gemeenschap verlaat. Gevolg is een groei in omzet voor lokale bedrijven, de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid nemen toe, de lokale samenleving wordt versterkt en leefbaarder.

 

Heb je interesse om mee te doen?

Om succesvol te kunnen starten met lokale geld, zijn er veel lokale bedrijven en liefst ook consumenten nodig om mee te doen vanaf de start. Nieuw Brabant Zuid-Oost wil graag een beter beeld krijgen van de interesse vanuit de lokale gemeenschap voor een lokaal geldsysteem.

 

Ben je lokale ondernemer en wil je meer weten over ervaringen met lokale geldsystemen en wat dit voor jou kan betekenen? Stuur dan een mail naar samen@nieuwbrabantzuidoost.nl

Ben je consument en draag je de lokale economie, gemeenschap en leefbaarheid een warm hart toe? Neem dan deel aan onze workshop 'Ben loyaal, kies lokaal'