Ons voedselsysteem is niet gezond

Door verstedelijking en onze drukke levens staan we steeds verder van ons voedsel. We kiezen voor snel en makkelijk, in plaats van vers en gezond. Veel welvaartsziektes als hart- en vaatziektes, een hoog cholesterol, diabetes type 2 en zelfs bepaalde kankersoorten zijn terug te leiden naar ongezond voedsel. Je bent namelijk letterlijk wat je eet.

 

Vers en gezond eten start bij een vruchtbare bodem, waar biodiversiteit centraal staat. Ons huidige grootschalige voedselsysteem is niet per definitie gezond, want veel voedsel bevat door monocultuur en omploegen weinig voedingsstoffen en ook nog eens vervuilt door hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Zo bevatten aardbeien en appels de meeste pesticiden. Daardoor eten we onszelf onbewust, onbedoeld en ongewild chronisch ziek.  Dat noemen we Hidden hunger,


Het betere alternatief 

Het betere alternatief is het herstellen van de grond door voedsel telen in diversiteit en biologisch. Met korte ketens en meteen focus op zo min mogelijk verlies.

VERKORT DE KETEN EN EET LOKAAL

Wist je dat een overstap van lange naar korte voedselketens ontzettend veel voordelen heeft voor de natuur, de boeren en jezelf? Zo verklein je het aantal voedselkilometers, zorg je ervoor dat we meer seizoensgebonden gaan eten en verdienen boeren een eerlijke boterham zónder dat jij als consument meer hoeft te betalen.

Lees meer »

GA ZELF PRODUCEREN

Wist je dat de meeste mensen niet meer dan een wandelende portemonnee en afhankelijk van grote producenten en supermarkten zijn? We hebben geen connectie meer met ons voedsel en de gevolgen voor onszelf, dier en natuur. Door een actieve rol aan te nemen, ontstaat er weer binding.

Lees meer »

Wat doet Nieuw Brabant-Zuid-Oost op het gebied van Voedsel

De werkgroep Voedsel biedt kennis aan de lokale groepen over:

 

  • Verkooppunten boeren, die bijdragen aan aan gezonde aarde
  • Concepten om bij te dragen aan korte ketens zoals Afhaalpunten, Herenboeren en Voedselcooperatie
  • Moestuinieren en permacultuur in de vorm van lezingen en workshops

 

Wat kun jij doen in je wijk?

Stap 1. Kies met je lokale groep voor één van de betere alternatieven.

Stap 2. Bestudeer de acties bij dit alternatief

Stap 3. Zoek begeleiding vanuit NBZO, neem contact op via de mail of kom tijdens de borrel je idee bespreken

Nieuw Brabant Zuid Oost I Nederland

Website: www.nieuwbrabantzuidoost.nl

Nieuw Brabant Zuid Oost is opgericht door inwoners uit rgegio Eindhoven en Helmond zonder winstoogmerk en als coöperatie ingeschreven bij de KVK onder nummer 00000000000