
Ventileren scheelt in stookkosten. Sterker nog, als het buiten koud is, dan kun je met koude lucht stookkosten besparen. Maar hoe werkt dat nu precies? We nemen een kijkje.
Moeder natuur heeft het zo gewild dat de temperatuur bepaalt hoeveel water er maximaal in de lucht kan zitten in dampvorm. Hoe kouder de lucht, hoe minder waterdamp die kan inhouden.
Mollier
Een Duitser genaamd Richard Mollier heeft de verhouding tussen temperatuur en luchtvochtigheid in een handig diagrammetje vastgelegd; daardoor Mollier-diagram geheten. Zie ook https://www.mollier-diagram.com/
Van hieruit kan je aflezen hoeveel water er precies in je woonkamer rondzweeft. Hoe minder water in de lucht dus hoe droger de lucht, hoe minder energie het kost om deze lucht op te warmen

Voorbeeld bij jou thuis
Stel, het is buiten 10 graden en binnen bij jou is het 20 graden in de woonkamer en de relatieve luchtvochtigheid is 60%. Hoe lees je nu deze diagram?
Je begint nu bij de 20 graden op de verticale as in het diagram. Van daaruit volg je de horizontale lijn naar rechts tot je aankomt bij de kromme lijn die de relatieve luchtvochtigheid van 60% aangeeft. Vanaf de kruising tussen deze twee lijnen volg je de verticale lijn naar boven. Daar, op de horizontale as, lees je af hoeveel gram water elk kilogram lucht in je woonkamer inhoudt (1m3 lucht weegt ca. 1.29 kg). Bij 20 graden en 60% relatieve luchtvochtigheid is dit dus 8.7 gram. Per kuub lucht wordt het 8.7 * 1.29 = 11.2 g. Reken maar uit hoeveel water dat is in je woonkamer.
Buiten is het 10 graden. Volgens het diagram bevat de buitenlucht dus 4.6 gram water, ofwel 4.6 g/kg * 1.29 kg/m3 = 5.9 g/m3. Bijna de helft minder dan het lucht binnen.
Dus...
Door regelmatig goed te laten doorwaaien wanneer het buiten kouder is dan binnen, jaag je zo een half liter water uit je woonkamer. Daarna kost het veel minder energie om de temperatuur aangenaam te houden.
Goed doorwaaien is een kunst, we leggen je in een volgende wist-je-datje hoe je dit kunt doen.